Teknolojinin Çocuklar Üzerinde Ki Olumsuz Etkileri
  1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Teknolojinin Çocuklar Üzerinde ki Olumsuz Etkileri

Teknolojinin Çocuklar Üzerinde ki Olumsuz Etkileri

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Teknolojinin çocuklar üzerinde ki olumsuz etkileri var mı? Teknoloji zanaat bilimidir mal veya hizmetlerin üretiminde veya buna yönelik amaçların gerçekleştirilmesinde kullanılan becerile, yöntemler, işlemler, tekniklerin derlemesi veya bilimsel araştırmalar yapmak için kullandığımız gereçtir.

Teknolojinin çocuklar üzerindeki olumsuz etkileri

Çocukların teknolojiyle olan ilgileri denildiğinde aklımıza bilgisayar, internet, telefon ve en yaygın olarak televizyon gelmektedir.

Bilinçli ve sınırlı bir şekilde kullanıldığında tabi ki olumlu yönleri vardır, fakat aşırı ve bilinçsiz kullanıldığında çocuk ve ergenlerin internet, televizyon, bilgisayar karşısında uzun zaman geçirmeleri sosyal, duygusal ve fiziksel açıdan çocukların sosyal izolasyon yaşamalarına sebebiyet olmaktadır. Kontrolsüz bir şekilde teknoloji ile geçirmesi onları psikolojik olarak ta etkiler.

Teknolojinin Çocuklar Üzerinde Ki Olumsuz Etkileri

Bu etkilerin bir kısmı da şu şekilde söylenebilir;

  • Motor becerilerinin zayıflaması
  • Baş ağrılarının arması ya da oluşması
  • Yeme bozuklukları

Gibi fiziksel alanda etki gösterdiği gibi sosyal alanda da etkileri mevcut.

Bunlar şu şekilde sıralanabilir;

  • Zayıflama
  • Çevredeki uyarılara karşı ilgisiz kalama
  • Saldırganlık
  • Sosyal izolasyon

Gibi sıralamak mümkün, özelikle saldırganlık temalarını konu alan televizyon programları ve bilgisayar oyunları çocuklar üzerinde oldukça olumsuz etkileri vardır.

Sanal dünya ile gerçek hayatı ayırt etme gibi idrak etme problemleri oluşturur bu yüzden teknoloji çocukların hayatının merkezi olmamalıdır, teknolojinin kısıtlı ve ebeveyn kontrolü altında olması çok önemlidir özelikle 3 yaşına gelene kadar çocuğun gelişimi açısından çok önemlidir. Teknolojinin çocuklar üzerinde ki olumsuz etkileri kontrolsüz olarak kullanım noktasına ulaşıldığı zaman mutlaka vardır.

Dikkat etmemiz hususlardan bir açıda şu şekelde sıralaya biliriz;

Teknolojinin Çocuklar Üzerinde Ki Olumsuz Etkileri
  • Televizyon karşısında yemek yememek gibi
  • Onlarla bol bol vakit geçirebiliriz
  • Eğitici oyunlarla zeka gelişimine yardımcı olabiliriz
  • İlgilenmediğimiz zamanlarda çocukların eline teknolojik araçlar vermemeliyiz
  • Çocuklarımız her istediğinde sınırsız süre ellerine teknoloji vermemeliyiz

Gibi pek çok şekilde sıralamak mümkün.

Okul öncesi dönemde teknolojiyi kısıtlamak çok önemli olduğu gibi okul sonrasında veya sırasında teknolojiyi kısıtlamak ve ebeveyn kontrolü altında kullanmak tabi o kadar önemlidir.

Eğitim sırasında ödev yapmak ve bilgi öğrenebilmek için kullanmak tabi ki de faydalı olabilir,

Okul öncesi teknolojiye bağımlı olmamak için ne yapmalıyız?

Okul öncesi teknolojiye bağımlı olmamak için çocuklarla eğlenceli ve eğitici oyunlar oynayarak ya da onları olabildiğince teknolojiden uzak bir şekilde yetiştirip eğitilebilir. Çocuklarla olduğunca vakit geçirerek eğitilebilir, çocuklarla olduğunca vakimizi değerlendirmek çocuğun gelişimi açısından da çok önemlidir. Teknolojinin çocuklar üzerinde ki olumsuz etkileri genel olarak bu zaman aralığında daha fazla görülmektedir.

Onlara öğretebileceğimiz özellikle şudur ki;

Bu teknolojik devrim karşısında çocuklarda güç mücadelesine girmeden galip çıkabilmelidir.

Teknolojinin olumsuz yanlarından bir diğeri de sanal arkadaşlıklara yöneltmesi;

Örneğin çizgi filme odaklanan bir çocuk günlük yaşam becerilerinden uzaklaşarak sosyal hayattan mahrum kalır, bunun yanı sıra fiziksel ihtiyaçlarını da yanı sıra farkında olmaya bilir, çocukların internette karşılaştığı arkadaşlar ve yine karşılaştığı ortamlar ile ilerde sosyal hayatın içinden kendisini çekerek , sanal arkadaşlara daha fazla yönelebilir bu durumda çocukta özgüven ve kendine güven da-uygusunu yitirebilir, toplum karşısında olumsuz duygu ve düşünceler geliştirerek iletişim kurmakta zorluk çekebilirler.

0-3 yaş gurubu çocukları nasıl olumsuz etkiler?

Doğumdan sonra ilk aylar itibariyle çocuğun televizyon, bilgisayar, tablet, telefon ekranıyla tanışması biyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan gelişimine uygun değildir.

Bunlar maddeler halinde şöyle sıralaya biliriz;

  • Gelişme geriliği
  • Duyu organlarının koordinasyonun da ki oluşan problemler
  • Dil-konuşma gecikmeleri
  • Aşırı kilo alma
  • Hayal gücünün gelişmemesi
  • Hareketsizlikten dolayı fiziksel enerjiyi boşaltamama durumu ve bunun sonucunda saldırganlığın artması
  • Sosyal uyumsuzluk
  • Ebeveyn-çocuk iletişiminin azalması gibi durumlar görülebilmektedir

Teknoloji hayatımızın büyük bir alanı kapsar hale geldi görmezden gelmek, yasak koymak, yokmuş gibi davranmak çocuklarda ve özelikle 0-3 yaş arası guruplarda kalıcı ve olumlu sonuçlar iz bırakmaktadır. Dijital pazarlama ajansı WE ARE SOCİAL ve HOOT SUTİE tarafından yayınlanan ve 238 ülkede toplanan raporlara göre Türkiye nüfusunun yüzde atmışı yani kırk sekiz milyon kişi internete bağlanıyor ve aktif sosyal medya kullanıcısı sayısı ise yine kırk sekiz milyonu bulmaktadır bunun otuz üç milyonu tekil kullanıcı olduğu tahmin edilmektedir. Teknolojinin çocuklar üzerinde ki olumsuz etkileri bu zaman zarfında daha yüksek tepkilerle karşımıza çıkmayabilir.

Araştırmalara göre korana virüs salgınıyla beraber hız kazanan dijital dönüşüm kesinlikle farklı sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Eğitimde, iş yaşamında veya boş zaman değerlendirilmeden alışverişe ve birçok alanda yeni boyut kazandırdı. Yine araştırmalara göre kesinlikle bazı önemli veriler karşımıza çıkmaktadır. Türkiye de 1 kişi günde ortalama ayrıca 7 saat 57 dakika geçirdiği tahmin ediliyor.

Uzmanların yaş guruplarına göre günlük teknoloji kulanım tavsiyesi

  • 0/3 yaş arası çocuklar ekrandan mümkün olduğunca uzak tutulmalıdır.
  • 3-6 yaş arasında günlük kulanım en fazla 20-30 dakika olmalıdır.
  • 6-9 yaşa gelindiğinde günlük toplam 40-50 dakikayı geçmemelidir.
  • 9-12 yaş arasındaki çocuklarımız ise tavsiye edilen süre balirlenmiştir. Günlük toplam 60-70 dakika aralığını geçmemesi öne sürülüyor.
  • 12 yaş üstü çocuklar için ise gündü en fazla 2 saati teknolojiyle geçirmeleri gerekmektedir. Bu saatleri aşmamaları uzmanlar tarafından öneriliyor.

Çocuklara teknoloji aracılıyla önerilecek şiddet, küfür gibi durumlarda ne yapması gerektiği öğretilmelidir. Kendi şahsi bilgilerini bilgilerin paylaşmamayı kesinlikle bilmesi gerekmektedir. Siber saldırı gibi durumları ve davranışların ahlaki açıdan uygun olmadığını kesinlikle anlatmalıyız. Çocuğumuzun teknoloji kullanmadan önce mutlaka ki bilinçli kullanmasını sağlamalıyız. Bunun yanı sıra teknoloji aracılıyla kedisine siber zorbalık olan bir durumda ne yapması gerektiği öğretilmelidir. Ebeveynlerine haberdar etmesi gerektiğini de ayrıca hatırlatmalıyız.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Teknolojinin Çocuklar Üzerinde ki Olumsuz Etkileri
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kadın724 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!