Hayvanlarda Zeka Olur Mu
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Hayvanlarda Zeka Olur Mu

Hayvanlarda Zeka Olur Mu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hayvanlar; hayatımızı renklendiren, aynı zamanda kolaylaştıran hayvanlardır. Hayvanların tarihi, insanların tarihi kadar eskidir. Hatta insanlardan daha önce tarih sahnesine çıkmışlardır. İnsanlar, hayvanlardan faydalanmak amacıyla onların bir kısmını evcilleştirmiştir. Hayvanlarda zeka olur mu? Konusu oldukça fazla bilimsel araştırmayla aydınlatılmaya çalışılmaktadır.

Hayvanlarda Zeka Olur Mu

Hayvanlar âlemi çok geniş bir âlemdir. Milyonlarca hayvan çeşidi olduğu gibi, bir havyan türünün de çok fazla alt türleri vardır. Bu hayvanlardan evcil olanların, insan hayatında önemli bir yeri vardır. Bu hayvanlar artık ailenin bir parçası olmuştur. Kimi hayvanlar insanların besin ihtiyacını karşılarken kimileri ise, insanların duygularına tercüman olan, onları sesi ve hareketleri ile dinlendir. Köpek, at gibi hayvanlar tarih boyunca insanoğlunun hep yanında olmuşlardır. İnsanlar hayvanların değişik özelliklerinden yaralanmasını bilmiştir.

Hayvanlar Düşünebilir mi?

Hayvanlar âlemini hiç düşündünüz mü? Bu âlemde hiç dikkatinizi çeken hayvanlar oldu mu? Mesela, hayvanlar âlemindeki en zeki hayvanlar nelerdir? Bu konuda meraklı olan bilim adamları hayvanları belli kıstaslara göre sınıflandırmışlardır. Bunlardan biri de zeki hayvanlar ve zeki olmayan hayvanlardır. Çevremize baktığımızda bazı hayvanların yaptıkları, özellikleri insanı şaşırtmaktadır. Kimi hayvan avlanması ile kendini gösterirken kimi hayvan ise geliştirdikleri savunma mekanizması ile zekâsını göstermektedir.

Hayvanlarda Zeka Olur Mu

Peki, hayvanlar âleminde hangi hayvanların diğer hayvanlara göre daha zeki olduğunu öğrenmek ister misiniz? İşte size zeki denilince ilk akla gelen hayvanlar!

Şişe Burunlu Yunus Balığı

Yunusların ve balinaların bulunduğu aile, deniz hayvanları arasında yaşayan en zeki hayvanlar olarak bilinmektedir. Yunus balığının bir çeşidi olan şişe burunlu yunus balığının, sevdiği yaşam alanı sıcak sulardır. Bu tür yunus balığı, diğer türler arasında en akıllı olanıdır. Önemli özelliklerinden biri, beyinlerinin büyük olmasıdır. Ön beyin ve beyin zarı insanların yaklaşık olarak% 41 daha büyük bir yapıya sahiptir. Beyin zarı olarak da adlandırılan serebral korteks ve ön beyin lobları; sosyal iletişim kurma, soyut bilgileri işleme, problem çözme gibi durumlardan sorumlu beynin kısmıdır.

Şişe burunlu yunuslar, birbirleriyle iletişim kurmak için bazı sızlanma ve ıslık sesleri çıkarırlar. Kolay bir şekilde eğitilebilmektedirler. Yapılan gözlemler, şişme burunlu yunusların pişmanlık belirten hareketlerde bulunduğunu gözler önüne sermiştir. Avını yakalamak için ses yankısını kullanırlar.

Şempanzeler Zeki mi?

Şempanzeler, kolay öğrenebilen hayvanlar olarak bilinir. Aynı zamanda organize düşünme becerilerine de sahiptir. Ayrıca diğer hayvanlara göre geçmişi hatırlama seviyeleri son derece yüksektir. Şempanzelerin insanlarla iletişim kurmak için, onun davranışlarına hızlı bir şekilde uyum sağladığı görülmüştür. Şempanzeler, insanların işaret dilini de taklit edebilirler. Kullanılması zor ve karmaşık aletleri deneyerek ve gözlemleyerek de kullanabilirler. Şempanzelerin; bir şeyi kırmak için taş kullandığı, su bulamadığı zamanlarda ise ağaç yapraklarının süngerlerini emerek su ihtiyacını karşıladığı da bilinmektedir. Avlanmada, diğer hayvanlardan farklı olarak kuşatma ve taktiksel saldırı yöntemlerini kullanırlar. Şempanzelerle ilgili son zamanlarda gözlemlenen davranışlar arasında; insanlarla etkileşim kurmadan, bebeklerine işaret dili eğitimi verebilme özelliği de vardır.

Filler Zeki mi?

Fillerin üç türü tespit edilmiştir. Bu üç tür fil aynı genetik yapıya sahiptir. Fil, birçok kültürde önemli bir yere sahiptir. Baz kültürlerde fil, bilgeliğin simgesi olarak temsil edilir. İnanılmaz bir hafızaları vardır. Geçmişi ve yıllar önce gezdikleri yerleri hatırlayabilirler. Kara hayvanlarının en büyüğü olan filin beyni de diğer hayvanların beyninden daha büyüktür.

Ayrıca filler, inanılmaz bir işitme yeteneğine sahiptir. Dinlenirken kulaklarını ve gövdesini kullanabilirler. İletişim kurmak için kükrer, trompet gibi araçları kullanabilirler. Filler, aynı zamanda müzik yapabilir, oyun oynayabilir, resim çizebilir ve değişik araç-gereçleri kullanabilirler. Kendilerini ifade eden portreler çizebilen bir hayvandır ve ayna karşısında kendisini tanıyabilir. Hayvanlarda zeka olur mu sorusuna direk olarak filleri örnek göstererek cevap verebiliriz.

Hint Şebeği Zeki bir Hayvan mı?

Hint şebeği, genetik yapılarının insana benzer olması nedeniyle; genetik, tıbbi ve fizyolojik araştırmalarda en fazla kullanılan hayvanlardan biridir. Bu maymun türü mükemmel bir hafıza, öğrenme ve kararlarını kendi verme yeteneklerine sahiptir. İnsana benzer özellikler taşır. İntihar etme eğilimi de bunlardandır. Sosyal açıdan diğer hayvanlarla iletişim kurabilmektedir. Yüzü, DNA yapısı ve ses sistemleri insanlarla benzerlik taşımaktadır. Tabiatta oyun amaçlı diğer hayvanlarla yarış yaptıkları da görülmüştür. Kan gruplarındaki RH faktörü de bu hayvanlar üzerinde yapılan deneyler vasıtasıyla literatüre geçmiştir.

Gri Afrika Papağanı Akıllı mı?

 Genellikle Afrika kıtasının yağmur ormanlarında bulunan bir papağan türüdür. İnsan konuşmalarını taklit edebilme yeteneğine sahiptir. Buna ek olarak gri Afrika papağanları, sözcükleri ile anlamları arasında ilişki kurabilir ve kısa cümleler ile konuşabilmektedirler. Bu papağanlar birbirleri ile iletişim kurarken şarkı ve beden dilini kullanabilirler. Çevrede duyduğu sesleri ve evdekilerin seslerini yeniden şekillendirip konuşabilirler. En bariz özelliklerinden biri de şarkı söyleyip dans edebilmeleridir. İnsanların yaptığı pek çok şeyi yapabilirler.

Kuzey Pasifik Ahtapotu Hafızası

Ahtapotlar, en akıllı omurgasız canlı olarak bilinmektedir. Yapılan deneylerde hem kısa hem de uzun süreli hafızaya sahip oldukları tespit edilmiştir. Ayrıca problem çözme ve gözlem yaparak öğrenme yeteneğine sahiptirler. Taklit ve kamuflaj deyince ilk akla gelen hayvanlardan biridir. İnanılmaz bir entelektüel yeteneğe sahip olmaktadır. Görme ve dokunma duyuları mükemmeldir. Çok hızlı ve profesyonel bir kaçış ustasıdır. Hayvanlarda zeka olur mu konusuna ilginç bir örnek olarak bu hayvan gösterilebilir.

Koyun Çoban Köpeği Tehlikeyi Sezer mi?

Köpekler, zeki hayvan sıralamasının ilk sıralarında yer alır. Yetenek konusunda üstün başarılar sergiler. Köpek cinsinin en akıllısı olarak koyun çoban köpeği bilinmektedir. Fiziksel egzersiz ve çeşitli zihinsel uyarılmalarla en hızlı öğrenme olayının gerçekleştiği köpek cinsidir. Yüksek atlama becerilerine sahiptir. Diğer cinslerine göre hayvan sporlarına daha yatkındır. İnanılmaz bir koku alma duyusu bulunmaktadır. Bu nedenle genellikle; takip, arama, kurtarma ve uyuşturucu operasyonlarında kullanılabilmektedir. Eğitilmeleri diğer cinslere göre daha kolaydır. Verilen görevi başarabilecek zekâ ve beceriye sahip olan bir hayvandır.

Karga En Zeki Hayvan mı?

Karga ailesi, tüm kuşların en akıllısı olarak bilinmektedir. Kargaların kendi aralarında istihbarat teşkilatı gibi çalıştıkları gözlemlenmiştir. Hayvanlar arasında zekâ seviyeleri çok yüksek bir hayvandır. Bu özellikleri sayesinde; karmaşık şekilleri ayırt edebilir, sayabilmektedirler. Gözlem yoluyla öğrenebilir ve verilen görevleri yerine getirebilmektedir. Hayatlarını kolaylaştırmak için bıçak, yaprak ve çimen saplarını kullanabilirler. Ayrıca yiyecek üretmek için dalları ve çim saplarını yumuşatıp bükebilirler. Kargalar; fındık, ceviz ve midye gibi kabuklu yiyecekleri kırmak için yüksekten atma, karayoluna bırakma gibi değişik yöntemler kullanabilirler.

Fareler Kurnaz mı?

Fareler, fizyolojisinin insanlara benzer olması nedeniyle üzerlerinde çeşitli deneyler yapılan, son derece önemli hayvanlardır. Tüm fare türleri, yeni davranışları çok çabuk öğrenebilirler. Farelerin, koku ve duyma duyuları son derece gelişmiştir. Bu nedenle savaş zamanlarında mayın tespitinde kullanılmışlardır. Yapılan araştırmalar, farelerin tüberküloz bulaşmış insanların balgam numunelerini koklayarak hastalık teşhisi yapabildiklerini göstermiştir. Topluluk halinde yaşayan farelerin; pişmanlık, stres, heyecan gibi duyguları insanlara benzer özellikler taşır. Ayrıca fareler, insanlara benzer rüyalar görürler.

Atlayan Örümcek Zeki mi?

Atlayan örümceklerin öğrenme kabiliyeti, dünyanın en zeki böcekleri olduğunu ayrıca ortaya çıkarmıştır. Yapılan testlerde, bu örümceklerin ayrıca problem çözme görevinde iyi performans gösterdikleri görülmüştür. Çok iyi taklit yapma becerileri kesinlikle vardır. Atlayan örümcekler ayrıca son derece iyi görürler. Avını yakalamak için deneme yanılma yöntemini kesinlikle kullanabilir ve bunu planlı bir şekilde gerçekleştirebilirler. Atlayan örümcekler, avlanmak için ayrıca belirli nesneleri belirleyerek onları kendi ağına çekebilmektedir.

Koyunlar Düşünebilir mi?

Koyunların, insan yüzlerini tanıma ve yıllar sonra hatırlayabilme özellikleri vardır. Bazı koyuların kesinlikle problem çözebilme yeteneğine sahip oldukları belirlenmiştir. Koyunlar, yüz ifadelerinden kişinin içinde bulunduğu duygusal durumu da ayrıca anlayabilirler. Eğitildiği takdirde kesinlikle koyunların kendi isimlerini öğrenebildikleri tespit edilmiştir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hayvanlarda Zeka Olur Mu
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kadın724 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!