kitap okumanın zararları
  1. Haberler
  2. Yaşam
  3. Kitap Okumanın Zararları

Kitap Okumanın Zararları

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Aslında bir noktada konuya dikkat çekmenin yolu olarak kitap okumanın zararları başlığı seçilmiştir diyebiliriz. Konuya farklı açıdan bakmak her zaman daha iyi sonuçlar verecektir. Hepimizin bildiği gibi ilk okuldan itibaren hatta doğduğumuz andan itibaren ailemiz tarafından ya kitap okunuyoruz ya da alfabeyi öğrendiğimizden beri kitap okumaya çalışıyoruz. Bu bizim hayatımız parçası olması gerektiği söyleniyor ama nedense kimse bunun faydaları hakkında bizleri bilgilendirmiyor. Bu konuyu seçmemdeki amaçta bu aslında.

İlkokulda hafları öğreniyoruz ve sonrasında onları birleştirerek kelimeler yapıyoruz. Aslında düşündüğümüzde iki harf birleşip anlamlı bir kelime haline geliyor ve bu kelimelerde yan yana gelip cümleleri oluşturuyor ve bizim bu hayatta dair bildiğimiz her şey böyle meydana geliyor. Her şeyi açıklamak için bu kelimeleri kullanılıyoruz.

Kitap Okumak Ne Kazandırır?

kitap okumanın zararları

Aslında tam olarak da kitapların önemi ve faydaları burada devreye giriyor. Kendimizi ifade edebilmek için insanlara kendimizi anlatabilmek için ne kadar kelime bildiğimiz ve bunları nasıl kullanabildiğimiz önemini keşfettiğimizde kiraların anlam ve önemini daha iyi kavrıyoruz. Kitaplar bizim istediğimiz şeyleri dile getirmemize yardımcı olur.

Bu bir istek olabilir bir ihtiyaç olabilir ya da belki bir proje olabilir. Hayal gücümüzde geliştirdiği için olaylara bakış açımız onları anlamaya çalışma biçimimiz ve onlara bakış açımız değişir. Bu da diğer insanlarda daha farklı bir bakış açısı kazanmamıza sebebiyet verir ve onlardan farkımızı ortaya koyar. Kitap okumanın zararları sadece gerekli önemin verilmemesiyle ortaya çıkar. Yani okumadığınızda zarar görebilirsiniz.

Sadece hayal gücümüzde değil bilgi birikimimizde artırır. İnsanlara kitap okumak denildiğinde ilk akıllarına hikaye kitabı geliyor ama kitap dediğimiz şey bu kadar basit değil. Tam tersine şuan eğitim gördüğümüz ve bilgiler öğrendiğimiz kitapların da ders kitabı. Kitap değindiğimiz kelimeyi bu kadar basit anlama indirgememeliyiz.

Kitaplar bizim bilgi birikimimizi artırır mesela ders kitabı, Tecrübe kazanmamıza yardımcı olur mesela biyografi ve otobiyografiler ya da bizi eğlendirir mesela fantastik kitaplar ya da düşündürür mesela felsefik kitaplar gibi bizim hayatımızın merkezinde olması gerekir. Bizi yaşadığım bu hayattan az da olsa uzaklaştırdığı için stersimizi azaltırken günün yorgunluğunu atmamıza da yardımcı olur.

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir?

kitap okumanın zararları

Kitap okumak dikkat işi olduğu için hayatımızda yaptığımız işlere odaklanmamızı kolaylaştırır. Bu da hayatta bize başarı kazanmamıza yardımcı olur. Çünkü şuan sosyal medya sebebiyle insanlıların en büyük problemi odaklanma sorunudur. Bunu çözmenin kolay yoludur aslında kitap okumak. Ayrıca eğlencelidir de mesela bir gizem romanı okumak ya da fantastik bir roman okumak öyledir. Kendimizi bir cinayet romanındaki dedektifin yerine koyarak sanki o olay biz çözüyormuş gibi aklımızda canlandırmamıza yardımcı olur.

Kitap Okumanın Sağlık Açısından Önemi Nedir?

Bunun sağlık açısından en büyük etkisi ise Alzheimer hastalığındadır. Hastalıların kitap okuyan insanlarda daha az görülmesidir. İnsanlar sürekli bir şeyler öğrendikçe bilgi dağarcığı gelişir. Bu tarz hastalılara yakalanma ihtimalleri yapılan araştırmalara göre daha azdır. Bilinenin aksine asosyal olmamıza da sebep olmaz. Okurların ortamlardaki konuşma şekilleri, olaylara bakış açıları, olayları çözüm şekilleri, zihinlerinde bunları analiz etme şekilleri diğer insanlara göre daha farklıdır. Bu da iş hayatında ya da gündelik hayatta bizleri öne çıkarır. Kitap okumanın zararları arasında göz mesafesini doğru ayarlayamamanın ortaya koyacağı sonuçları sayabiliriz.

Farklı bir açıdan bakarsak iş bağlama yeteneğimizi geliştirir. Çünkü empati yapabilme yeteneği de kazanırız. Bu da özgüvenimizin gelişmesine katkıda sağlar. İnsanların karşılarında entellüktel birini görmesi önemlidir. Kurduğu cümlelerinin altının dolu olduğunu görmesi mühimdir. Onlara karşısındaki insanı ciddiye alması izlenimi oluşturur ve bakış açısını geliştirir. Bu da kişiler aklı başında bir insanla muhatap olduklarını gösterir. Kendimizi keşfetmemize ve insanları hatta insanlığı keşfetmemizi hatta anlamamıza yardımcı olur.

Aldosu Huxley’in de dediği gibi insanların aynası kitaptır’ der. Atatürk’ün babası olan Rıza Bey’de Adam olmak için okumak, öğrenmek şarttır. Başka çaresi yoktu.’’ Diyerek kitap okumanın önemini küçük yaşta atamıza vurgulamıştır. Yıllar sonra atamıza da “Hayatta en hakiki mürşit ilimdir” demiştir. Babasının bu sözlerinin özümsediğini bizlere göstermektedir. Kısaca özetlemek gerekirse Christophe Morleyin’de konuyu özetlemiştir. Bir adama bir kitap sattığın zaman, ona yalnız yarım kilo kâğıt, mürekkep ve tutkal satmış olmazsın, ona tamamıyla yeni bir yaşam satmış olursun. Sevgi, dostluk, mizah ve geceleyin denizde dolaşan gemiler, eğer o kitap gerçekten benim anladığım anlamda bir kitapsa, onun içinde bütün gökler ve yer vardır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kitap Okumanın Zararları
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Kadın724 ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!