Sosyal medya, kullanıcıların internette aradığı, kullandığı ve içerik ürettiği interaktif iletişim platformdur. Geleneksel medyadan yani tek taraflı bilgi akışının olduğu Web 0.1 teknolojisinden Web 2.0’ın kullanılmaya başlamasıyla, tek yönlü içerik paylaşımından, çift taraflı içerik alışverişine erişim sağlanılan medya iletişimidir.
Bu şekilde artık kullanıcılarda internet portalına erişim sağlayacak ve karşılıklı olarak bilgi , belge , fotoğraf , video gibi ve her türlü içerik paylaşımında kanaat oluşturabilecektir. Tabi bu durum beraberinde bir çok olumsuz faktörü bireyleri ve devletleri etkileyen istenmeyen sonuçlara gebe bırakmıştır.
Sosyal Medyanın Yanlış Kullanımının Bireylere Etkileri
İnternetin eskiden evine girmeyen yoktu şeklindeki tabiri günümüzde internetin cebine girmediği kimse yok şeklinde değişti. Artık internet ulaşımı elimizi cebimize atacağımız hamle kadar yakın bir konumda. Değişen gelişen teknolojinin akıllı telefonlar ve bunları takip eden işletim sistemleri ile birlikte internet ağı her telefona uyumlu bir hale gelmiştir.
Özellikle yaşı küçük çocukların ebeveynler tarafından çocukları başından savmak , kendilerine konfor alanı oluşturmak , çocukları kolay basit ve ucuz oyalama yöntemi olması gibi sebeplerle çocuk , şu çizgi filmi izlemeden durmuyor , şu oyunu oynamadan yapamaz şeklindeki kalıplaşmış kelimelere sığınmak suretiyle ebeveynler çocukları sosyal medya ve kirli yüzüne çok ufak yaşlarda maruz bırakıyor
Bu durum yapılan araştırmalarda çocuklarda beden ve ruh sağlığında bir takım problemlere davranış bozukluklarına zihinsel gelişim ve psikolojik rahatsızlıklara kapı araladığı şeklinde sonuç doğuruyor.
Sosyal Medyanın Yanlış Kullanımı
Yine sosyal medyanın yanlış ve bilinçsiz kullanımı sonucu bireylerde üretimden çok ‘’Tüketim Alışkanlığı ‘’nı arttırıyor. Kişileri düşünüp üretmek yeni ürünler , fikirler oluşturmak yerine var olana , zahmetsiz olan hazıra yönelmeye aşılıyor bu durumda bir müddet sonra kişilerde aşırı tüketime ihtiyacı olmadığı halde sırf diğer arkadaşlarıyla veya toplumun diğer kesimiyle rekabete girmek , gösteriş ve şatafat hissi gereği sürekli alma ve tüketmeye eğilimi artıyor. Bu durum psikolojide Onyomani yani alış – veriş bağımlılığı kontrolsüz bir şekilde alışveriş yapma arzusu olarak adlandırılır.
Sosyal medyanın bir diğer etkisi ise aşırı ölçüde kendini sosyal medya platformlarına kaptıran kişilerin bu mecralarda ön plana çıkmış popüler olan diğer bir tabir ile ‘’ Fenomen ‘’ olarak isimlendirilen kişilerin adeta büyülü, süslü gözüken hayatlarına bireylerin kendilerini kaptırmaları ve görmüş oldukları hayatlara özenmeleri kendilerini fenomen kişilerin hayatlarına indirgemeleri ve kendi düşünce ve hayallerini onların gösterdikleri yaşantıyla eriterek hedef tayin etmeleri olmuştur.
Sosyal Medya Kullanıcısı
Artık sosyal medya kullanıcısı, fenomen şahısların büyülü gözüken hayatına kendini kaptırmıştır. Oysaki bu konsepte video çeken kişinin bunu yapmasında birçok çıkar vardır bunlardan en önemlisi farklı yaşam tarzı algısıyla birçok kitleye ulaşarak takipçi sayısını arttırmak doğal olarak toplumda saygınlığını ve itibarını arttırmak buna bağlı almış oldukları kazançlarını arttırmaktır.
Bu tarz insanlar genellikle sürekli en iyi hallerini en güzel makyajlarını en iyi kıyafetlerini giyerek ve en mutlu oldukları hallerini göstererek paylaşımlarına devam ederler. Hayatlarında stres sıkıntı engeller yoktur. Bu durum tabii gerçek yaşamla uzaktan yakından bağdaşmaz.
Malasef sosyal medyayı yanlış kullanılmaktadır. Bu şekilde oluşacak olan en önemli olumsuz etkenlerden biri Ahlaka Mugayir Davranış ve hallerdir. Aleni bir şekilde sergilenmesi ve bu durumun aslında normal bir halmiş gibi kullanıcılara empoze edilmesidir.
Örf adet, gelenek, görenek gibi bir toplumu kaynaştıran konulara zarar vermektedir. Ayrıca ortak bağ dokusuna çok büyük ölçüde zarar vermektedir. Ahlaki ve dini bir takım değerlerimizde ciddi zedelenmelere yol açmaktadır. Bireylerin birbirleriyle veya devlet ile olan ilişkilerini sadece çıkara yönelik davranışlar göze çarpmaktadır. Belirtilen kapsamında yürütmesine imkan ve olanak vermektedir.
Dünyada Algı Operasyonu İle Yönetilen Önemli Dinamikler
Özellikle ülkemize yakınlığı açısından DEAŞ örgütünün sosyal medyada kardeşlik ve mücadele hissi uyandıran müzikleri kullanarak kafa kesme adam yakma gibi video kesitlerini paylaşmaları ve bu tür infazlar ile kendilerine haklılık payı çıkarmak için infaz edilenleri kafir olarak niteleyerek büyük bir başarı edinmişçesine sosyal medyada güçlü ve başarılı örgüt havası oluşturmaya çalışmışlardır.
Siyasi ve İç Karışıklıklar
Algı operasyonu bazen bir Atom bombasından daha güçlüdür. Çünkü bir toplumu ayrıştırmak ve birbirine düşman etmek , bölmenin en kolay yoludur.
Çünkü sosyal medya Algı operasyonu ile bir ülkenin sinir uçlarını karşı karşıya getirmek mümkündür. Algı operasyonları büyüterek bir ülke içinde iç savaş çıkarmak çok kolay olmuştur. Arap baharı ile başlayan devrimsel olaylar bu duruma iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Libya ve Suriye de devam eden iç savaşların hepsi bir algı operasyonları ile başlamıştır. Mevcut hükümet veya siyasi partinin artık ülke yönetiminde etkilenmesi muhtemeldir.
Ekonomi
Bu alanda da sosyal medya’ nın gücünü görüyoruz. Örnek verecek olursak X ülkesi için X ülkesi adına fazla kara propaganda yapıldığı düşünülebilir. Ülkenin olduğundan daha fazla siyasi karışıklığının olduğu işaret edilebilir. Daha fazla terör ve terör eylemlerinin bulunduğunu kabul ettirilmeye zalışılabilir. İç güvenliğinin olduğundan fazla abartılarak gözükmesine yol açılmaktadır. Tüm içerik paylaşımlarının mantıksak ve bilinçli bir şekilde halka empoze edilmesine vesile olunmaktadır. Buna bağlı bahse konu ülkeye her türlü yatırımın önü kesilebilmektedir. Ülkenin uluslararası platformlarda itibarı zedelenecektir.
Uluslararası para kuruluşlarında kredi notu azalacak tüm bu süreç ülkeyi mali – ekonomik bunalıma sokacaktır. Evet tüm bu senaryolar komplo teorisi değil her biri gerçekleşmiştir. Gerçekleşmeye her geçen gün daha da güçlü bir şekilde devam eden bir süreçtir.